Het onderhoud van je dieren

Wanneer je dieren hebt zoals: koeien, paarden, konijnen, kippen, varkens enz. kun je je afvragen welke soort strooisel het beste is in de stal. Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Het is namelijk van meerdere factoren afhankelijk. Je moet je afvragen of het voor je paard is of voor onder de koeien in de ligboxenstal. Ook moet je uitgaan van de stal die je hebt en wat de ondervloer is. Is het een vloer van zand, dan kan de urine er gemakkelijk doorheen gaan. Dat kan bij een betonnen ondervloer niet. Bij een ligboxenstal voor koeien, waarbij er rubberen matten zijn gebruikt, hoeft er niet veel zaagsel gestrooid worden. Maak je gebruik van een diepstrooiselbox, dan moet er een dikke laag bodemstrooisel gebruikt worden. Wil je houtkrullen gebruiken, dan kun je deze bestellen bij de producent houtkrullen. Neem altijd producten die een goede kwaliteit hebben, omdat dat goed is voor het welzijn van je dieren. Fabriek strooisel stallen zijn goed voor je dieren.

 

Het gebruik van houtkrullen/houtvezel

Een producent van houtkrullen is er een waarbij de houtkrullen ontstaan bij timmerfabrieken tijdens het schaven. Er zijn verschillende kwaliteiten.  We kennen houtkrullen van 1e kwaliteit. Deze zijn afkomstig van witte houtsoorten zoals vurenhout. We spreken over de 2e kwaliteit houtkrullen als er meerdere houtsoorten door elkaar zijn vermengd zoals: beuken, Douglas en hardhout. Bij de 3e kwaliteit is de houtvezel alleen afkomstig van hardhout. Ook de grootte van de krullen is verschillend. Zo zijn er de grove en fijne soorten.   

 

Het produceren van zaagsel

Bij houtzagerijen zal er veel zaagsel ontstaan als restproduct. Dat gebeurt bij het zagen van balken en bomen. Er zijn verschillende soorten zaagsel. Zo kennen we het zaagsel van: populieren, dennen, eiken en een mixzaagsel. Mixzaagsel is een mengsel van de verschillende houtsoorten.

 

Dan hebben we ook nog “fourage”

Wanneer we spreken over fourage bedoelen daarmee niets anders dan het veevoer. Dat kan bestaan uit vlas, koolzaadstro, gerstestro en tarwestro. Bij koolzaadstro kun je ook nog het gemalen of gehakselde stro hebben. Gehakselde stro heeft een grootte van 3 tot 5 cm en gemalen stro heeft een grootte van 3 tot 5 mm. Gehakselde stro wordt ook door paarden en koeien gegeten. Niet voor alle paarden is dit goed. Er zijn paarden die er verstoppingen, koliek, van kunnen krijgen en dat moet je voorkomen. Wanneer je weet wat je nodig hebt, kun je dat bij DeLange bv aanschaffen. Je weet dan dat je goede producten krijgt.