1. Doe onderzoek

Probeer alvast zoveel mogelijk te weten te komen over datgene wat je wilt gaan kopen. Zo kun je ervoor zorgen dat je niet voor onverwachte extra uitgave komt te staan. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een wasmachine, wat moet de wasmachine dan echt voor criteria hebben? Stel dit eisenlijstje voor je zelf op zodat je weet waar je naar zoek bent. Dit zorgt ervoor dat je geen spijt krijg van je aankoop achteraf.

2. Inkomsten vs uitgave

Zorg ervoor dat je per maand weet wat er voor bedragen inkomen en uitgaan. Zo kun je overzicht houden en kun je vooraf al bepalen wat er naar de spaarrekening gezet kan worden. Dit zorgt ervoor dat je achteraf niet weer geld terug zou moeten boeken naar je betaalrekening omdat je het verkeerd ingeschat hebt.

3. Stel een doel vast

Het wordt altijd leuker om ergens voor te sparen zodra je weet waar dit naartoe gaat. Maak dus voor jezelf helder welk doel dit is en wat je daar precies voor nodig is. Probeer daarnaast ook een termijn eraan te hangen, bijvoorbeeld over een jaar of volgend kwartaal. Uiteraard kun je ook meerdere doelen vaststellen of juist een doel  met een aantal subdoelen. Dan maak je het voor jezelf leuker om de doelen te behalen in plaats van één groot einddoel.

4. Noodzakelijke uitgaven

Probeer juist niet te besparen op zaken die echt noodzakelijk zijn zoals het onderhoud van je auto. Dit kan juist achteraf hogere kosten opleveren. Zorg er bijvoorbeeld voor dat zodra je remblokken vervangen moeten worden dat dit ook direct gebeurd. Uiteraard kunnen kleine uitgave wel opgespaard worden zoals spotrepair.

5. Automatisch sparen

Om af te ronden is het een goeie tip om een automatische overschrijving in te stellen voor je bankrekening na het ontvangen van je salaris. Dit helpt je om te sparen en zorgt ervoor dat je er zelf niet over na hoeft te denken.