Ben jij altijd al een ondernemend type geweest en barst jij van de ideeën? Dan is het starten van een eigen bedrijf misschien wel eens in je opgekomen. Dit is natuurlijk een flinke uitdaging en heeft ook een paar nadelen, maar er zijn ook zeker voordelen aan het hebben van een eigen bedrijf. In dit artikel noem ik een aantal van die voordelen voor je op. 

Zelf zakelijke keuzes maken

Heb je weleens gehad dat je bij een bedrijf werkte en een volgens jouw ‘briljant’ idee werd weggezet als geen goed idee? Of dat je dacht wat als we dit nou eens op een andere manier zouden regelen? Wanneer je een eigen bedrijf hebt bepaal jij hoe je de zaken regelt. Als jij iets op een bepaalde manier wilt doen, dan kun je dat gewoon implementeren. Ook kun jij zelf bepalen hoe je de toekomst van jouw bedrijf ziet. Geen baas die je om toestemming moet vragen om een idee uit te voeren, jij bent je eigen baas.  

Meer verdienen dan in loondienst

Over het algemeen verdienen mensen met een eigen bedrijf meer dan mensen in loondienst en dat is natuurlijk een groot voordeel. Toch moet hier wel bij worden gezegd dat je als eigen baas ook zelf het risico loopt. Het is daarom verstandig om slim met je verdiende geld om te gaan zodat je ook de mindere tijden op kunt vangen. Iemand in loondienst heeft maandelijks een vast bedrag en dat geeft een bepaalde zekerheid. Als eigen baas heb je deze zekerheid minder, maar je kunt wel zoveel verdienen als je zelf wilt (als je er maar wel voor werkt). Op financieel gebied heb je als eigen baas nog meer voordelen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om je producten in te kopen bij een groothandel

Werken wanneer en waar je wilt 

Dit is één van de belangrijkste redenen waarom mensen voor zichzelf willen beginnen. Als eigen baas mag je namelijk zelf weten wanneer en waar je werkt. Niet zo’n 9.00 tot 17.00 uur type, maar wel heel productief in de avond? Dan begin je toch gewoon wat later! Ook als het een keer lekker weer is en je wilt naar het strand, ben je hier een stuk vrijer in (mits het werk af is natuurlijk). En wil je vandaag de hele dag in bed blijven? Dan werk je toch gewoon vanuit bed? Toch geldt dit voordeel vooral als je zelfstandig werkt. Wanneer je eenmaal een team om je heen hebt verzameld, zal dit al snel een stuk minder worden. Je medewerkers moeten immers wel op je kunnen bouwen.