Een hulp erbij in de huishouding, dat klinkt top! Maar er poppen vast een aantal vragen bij je op. Hoe gaat dat in z’n werk met een huishoudelijke hulp? Wat kun je verwachten van een schoonmaakster? En hoe regel je dat? Wij vertellen hier alle info die je nodig hebt over een huishoudelijke hulp. Nieuwsgierig? Lees dan door!

Wat is een hulp in de huishouding en wat voeren zij uit?

Een hulp in de huishouding is iemand die jou helpt met het huishouden. Beter bekend als een huishoudelijke hulp. Deze hulpen in de huishouding doen huishoudelijke klussen bij particulieren thuis tegen betaling. Huishoudelijke hulpen helpen jou dus met huishoudelijke klusjes. Bij deze klusjes kun je denken aan werkzaamheden zoals, stofzuigen, dweilen, ramen zemen, afstoffen, schoonmaken van het toilet, de keuken of de badkamer, afwassen, de was draaien, was opvouwen, strijken, beddengoed verschonen of opruimen. Genoeg te doen dus voor de huishoudelijke hulp!

Als hulp in de huishouding werk je bij een particulier thuis. Dit kunnen werkende mensen zijn, met of zonder kinderen, die zelf geen tijd vrij hebben voor de huishouding. Ook komt het veel voor dat het werk uitgevoerd wordt bij ouderen of anderen die niet meer zelf in staat zijn om huishoudelijke klusjes uit te voeren. 

Is een huishoudelijke hulp duur?

Wat een hulp in de huishouding verdiend hangt af van de werkzaamheden die zij uitvoeren. Dit wordt afgesproken tussen de huishoudelijke hulp en degene die de hulp inhuurt. Gemiddeld verdienen Nederlandse huishoudelijke hulpen tussen de 10 en 15 euro per uur. Ook kan er een vast bedrag afgesproken worden voor een bepaald aantal uren. Het is ook belangrijk dat er afspraken gemaakt worden over de reiskostenvergoeding en wat te doen bij ziekte en vakantie. 

Om een hulp in de huishouding te hebben is het dus wel van belang dat er duidelijke afspraken gemaakt worden in wat er gebeuren moet en de zaken daaromheen. 

Sommige mensen hebben recht op een hulp in de huishouding en zij kunnen dit aanvragen bij de gemeente. Andere mensen hebben hier niet per se recht op, maar verlangen er wel naar. Zij kunnen online kijken of naar bedrijven die huishoudelijke hulpen aanbieden. Voor je begint aan een huishoudelijke hulp, zoek je dus naar een hulp die bij jou past, waar je goede en duidelijke afspraken mee kunt maken en iemand die zijn werk goed uitvoert. Wees voorbereid voor je nieuwe stukje vrije tijd!