Eindelijk heb je dat huis gevonden waar jij blij van wordt en dat jou dat echt goede gevoel geeft. Je wil nu graag bieden om dit huis te kunnen bemachtigen, maar hoe gaat dat bieden precies in zijn werk? Kun je juist beter onderbieden of toch overbieden? Al jouw vragen over het aanschaffen van een nieuw huis, vind je hieronder!

Overbieden

Jarenlang was overbieden op de markt de norm. Mensen begonnen met overbieden met meer dan een ton, niemand keek er meer van op. Tegenwoordig is dit overbieden in de afgelopen maanden sterk afgenomen. De woningmarkt is afgekoeld. Er zijn veel woningzoekers op de markt en er is weinig aanbod, daarom zullen veel mensen blijven overbieden, om zo meer kans te maken op hun droomhuis. 

Onderbieden

Als je gaat onderbieden, doe je een bod onder de vraagprijs. Dit is een start van de onderhandelingen. De verkoper doet hoogstwaarschijnlijk een tegenbod. De onderhandelingen kunnen leiden tot een prijs waar jullie beiden akkoord mee gaan, maar het kan ook eindigen in een fiasco waar geen einde aan komt. Als je gaat onderbieden, zorg er dan voor dat je niet te veel onder de vraagprijs gaat zitten. Hou het wel realistisch, anders heeft de verkoper geen interesse om te onderhandelen.

Tips bij het bieden

Als je gaat bieden zijn er een paar handige tips die je kunt meenemen in dit proces. Bedenk van tevoren of je gaat over of onderbieden. Heb je hier een duidelijk beeld over? Dan maak je het jezelf een stuk makkelijker. Ook is het handig om alle stukken van de woning goed door te lezen. Dit is belangrijk voordat je een bod uitbrengt. Twijfel je zelf over een aantal documenten? Vraag dan hulp bij de verkopend makelaar. 

Als je van plan bent om te overbieden op een huis, ook bij onderbieden, is het een slim plan om op vrijblijvend gesprek te gaan bij een hypotheekadviseur. Als de verkoper en makelaar weten dat jij jouw bod onderbouwd hebt met een hypotheekadviseur, zullen hun twijfels weggaan en zullen ze sneller meegaan in dit bod. Werk daarbij ook alle details van je bod goed uit. Het is goed om jou bod te kunnen onderbouwen, want een verkoper krijgt meerdere biedingen op zijn woning, daarom is het goed om te kijken of het haalbaar is en dit te onderbouwen. 

Om helemaal goed het biedingsproces in te gaan, kun je advies vragen aan een aankoopmakelaar. Een grote investering denk je vast. Dat klopt, maar deze aankoopmakelaar kan je bakken met geld schelen.