De laatste jaren hoor je steeds meer via allerlei kanalen dat iedereen zijn steentje moet bijdragen aan een propere planeet. Zo kan je er bewust voor kiezen om een elektrische wagen aan te kopen, om geen CO2 uit te stoten. Daarnaast wordt er op verschillende manieren reclame gemaakt om duurzamer te reizen. Denk maar aan reizen met de trein of de bus in plaats van het vliegtuig. Ook in je eigen huishouden zijn er verschillende kleine zaken die je kan aanpassen om mee voor het milieu te zorgen. In dit artikel geven wij je wat tips.

Hergebruik je draagtas

Het lijkt iets onbenulligs, maar het hergebruiken van je draagtas kan ervoor zorgen dat er heel wat plastic uit de wereld wordt geholpen. Tegenwoordig kiezen heel wat supermarktketens ervoor om geen plastic zakjes meer aan te bieden omdat ze zo vervuilend zijn voor het milieu. Vaak werden zulke zakjes maar één of twee keer gebruikt en belandden ze nadien in de vuilbak. Sommige winkels zijn overgeschakeld naar papieren zakken terwijl andere supermarkten stevige en herbruikbare zakken aanbieden. Deze kunnen heel eenvoudig blijven gebruikt worden.

Probeer op je afval te besparen

Er zijn verschillende mogelijkheden om afval maximaal in te perken. Heb je een tuin? Bekijk dan de optie om eventueel kippen te houden die etensresten kunnen opeten. Een andere mogelijkheid is een mesthoop zodat onder meer je groenafval eenvoudig verteerd kan worden.

Heb je iets afgedrukt, maar ontdek je nog een fout? Gebruik het printpapier dan als kladpapier voor je kinderen of om je boodschappenlijstje op te schrijven voor je volgende winkelbezoek. Voor al het printpapier dat je gebruikt, zijn er bomen gesneuveld. Het minste wat je dan kan doen, is het papier ten volle benutten.

Kies voor ecologisch speelgoed

Wanneer je kinderen hebt, kan je niet anders dan af en toe wat speelgoed kopen. Toch kan je dit ook op een milieubewuste manier doen. Zo heb je heel wat houten speelgoed dat het label FSC draagt. Dit wil zeggen dat het hout dat gebruikt is om het speelgoed te maken, tot stand is gekomen door een verantwoorde manier van houtwinning. Kies daarnaast voor speelgoed dat lang meegaat. Jonge kinderen weten niet hoe je er op een rustige manier mee omgaat waardoor er soms wat speelgoed sneuvelt. Stevig en robuust speelgoed kan verspilling hiervan tegengaan.

Denk twee keer na over je vervoer

Zoals hierboven al is vermeld, zijn er verschillende manieren om vandaag de dag op reis te gaan. Niet enkel de uitstoot van reizen heeft een grote impact op het milieu, ook het dagdagelijks gebruik van auto’s zorgt voor een grote uitstoot. Maak daarom de afweging of je wel echt met je auto naar het werk moet gaan. Misschien woon je dichtbij en kan je eigenlijk perfect de fiets nemen? Is dit toch niet mogelijk, bekijk dan of je met meerdere collega’s kan carpoolen om toch de uitstoot te beperken.

Gratis stockfoto met adverteren, artikel, bedrijf Stockfoto