Het afkicken van een verslaving kan een langdurige en lastige periode zijn. Het is niet voor niks een verslaving. Om er van de ene op de andere dag mee te stoppen zal een grote verandering zijn in je dagelijkse leven. De eerste moeilijke stap is het accepteren van het feit dat je verslaaft bent. Er zijn een hoop verschillende verslavingen en je hoeft gelukkig niet alles zelf te doen.

Vraag om hulp als dit nodig is

Het afkicken van een verslaving kan een emotionele periode voor je zijn. Je zult de verslaving die je had gaan missen en zelf veel in je hoofd gaan nadenken over van alles en nog wat. Bij een lichamelijke verslaving kan je ontwenningsverschijnselen krijgen en zelfs in een psychose belanden. Het is dan ook belangrijk om het goed aan te pakken en misschien wel hulp te zoeken door naar een afkickkliniek te gaan. Hier kan je met andere in contact komen die in dezelfde situatie zitten. Daarnaast zijn er daar mensen om je heen die vaker mensen met dezelfde verslaving hebben ervaren. Deze mensen weten beter wat ze moeten doen en kunnen je helpen op basis van hun ervaring.

Maak gebruik van de juiste medicatie

Als je af probeert te komen van een verslaving kan het soms helpen om gebruik te maken van verschillende soorten medicatie. Een bekende vorm van medicatie tegen ontwenningsverschijnselen is een methadonbehandeling. Dit zorgt voor een stabilisatie en vermindering van gebruik. Deze medicatie kan voor sommigen ook levenslang zijn. Dit kan komen doordat het een chronische verslaving is of een ander psychiatrisch probleem. Door de juiste combinatie te combineren met een goed stappenplan kun je het proces dat je meemaakt een stuk makkelijker maken voor jezelf. Je hoeft niet alles zelf te doen. Er zijn hulpmiddelen die je kunt gebruiken en mensen die je kunnen helpen.