Een vakantie voorbereiden, heerlijk! Inlezen over de bestemming en de mooiste uitstapjes is het leukste gedeelte van de voorbereiding, al zeg ik het zelf. Maar ben jij soms ongerust om jouw huis stil en leeg achter te laten? Naast een inpak checklist, is het ook handig om een checklist na te gaan om jouw huis zo veilig mogelijk achter te laten. Wek de indruk dat jouw huis bewoond wordt. Maar hoe doe je dat? Na het lezen van dit artikel kun je gerust op vakantie!

Tip 1: Smart Home gadgets: rolgordijnen en verlichting

Smart Home is helemaal in. Wist je dat je hier niet alleen voordeel van hebt als je thuis bent, maar ook als je met vakantie bent? Dé nieuwste manier om de indruk te wekken dat er iemand thuis is.

  • Je hebt de temperatuur in je woning altijd in de hand met elektrische rolgordijnen
  • Elektrische rolgordijnen en smart verlichting kun je op afstand bedienen, als je niet thuis bent

 

Je hebt verschillende domotica systemen die jouw huis smart maken. Somfy is een grote aanbieder van elektrische rolgordijnen. Met de Somfy Connexoon RTS bedien je rolgordijnen en verlichting in één. Het werkt met Google Assistant en IFTTT. Wat kan je er allemaal mee?

  • Bedien de Somfy rolgordijn motor op afstand via de app op je smartphone of tablet
  • Koppel meerdere apparaten aan de smart home app
  • Stel een datum/tijd in voor het openen en sluiten van de gordijnen

Tip 2: Laat een beetje rommel achter!

Ruim jij jouw huis netjes op voor je op vakantie gaat? Misschien kun je dit beter niet doen. Door wat rommel achter te laten, wek je de indruk dat er nog iemand thuis is. Zo voorkom je dat inbrekers interesse krijgen in jouw stille huis. 

Laat bijvoorbeeld wat kopjes en borden staan op tafel, zet een paar schoenen in je huis en hang wat kleding in het zicht. Hiernaast kun je de verlichting te bedienen met een tijdschakelaar, zodat deze automatisch aan en uit gaan. 

Tip 3: Gordijnen open of dicht?

Wat is beter, raambekleding open of dichthouden? Dit verschil per type. Transparante plisségordijnen op maat of raamdecoratie waar je net niet doorheen kunt kijken kun je het best sluiten. Andere vormen van raamdecoratie, zoals jaloezieën en blackout vouwgordijnen kun je het best nét een beetje open houden. Hierdoor wek je meer de indruk dat er iemand thuis is.

Tip 4: Beter een goede buur dan een verre vriend

Buren kunnen je ook goed helpen met bepaalde zaken. Vraag ze bijvoorbeeld om de raambekleding af en toe open en dicht doen, om de post regelmatig weg te halen en om de plantjes water te geven.

Tip 5: Langere tijd weg? Zoek huisoppassers!

Je kunt ook tijdelijk jouw huis verhuren of huisoppassers regelen om je huis te beveiligen. Het verhuren van jouw huis is de ideaal voor de beveiliging van jouw huis én een extra zakcentje. Maar je kunt ook kennissen vragen om een tijdje op jouw huis te passen.

Tijdens jouw vakantie is er in beide gevallen iemand bij je thuis die bovendien kan zorgen voor de verschillende kleine klusjes, zoals onderhoud, water geven aan planten, huisdieren. Win-win!