Steeds meer architecten kiezen ervoor bi het ontwerpen van nieuwe wijken: groene daken. Maar ook bestaande daken kunnen omgetoverd worden tot een oase. In Nederland is er zo’n 1400 vierkante kilometer dak. Die zijn vrijwel allemaal niet begroeid. Ongeveer 350 vierkante kilometer daarvan is geschikt voor een groen dak. Deze vorm van dakbedekking heeft vrijwel alleen maar voordelen, en die staan opgesomd hieronder!

Natuurlijke isolatie

Een groen dak geeft een natuurlijke laag van isolatie. In de zomer warmt een groen dak veel minder op dan bijvoorbeeld een bitumen dak, waardoor de temperatuur in huis ook niet veel toeneemt. Ook is een groen dak een goede geluidsisolator. Woon je vlakbij Schiphol of een ander vliegveld? Dan kan een groen dak ervoor zorgen dat je minder last hebt van laagvliegende vliegtuigen! Echter in de winter is extra dakisolatie wel van belang Alleen een groen dak is namelijk in de winter niet genoeg.

 

Vergroening

Het zit al in de naam, maar een groen dak bevordert de vergroening van dorpen en steden. De daken creëren een extra leefomgeving voor vogels en insecten. Ook regenwater kan goed opgenomen in groene daken, zodat er minder water via dakgoten in putten terecht komt. Bij hevige regenval voorkom je zo overspoelende putten.

 

Onderhoudsarm

Het laagje begroeiing zorgt voor een beschermlaag tussen de buitenlucht en de onderliggende bitumendakbedekking. Uv-straling bereikt zo het bitumen niet, waardoor deze veel langer meegaat! Ook daklekkage komt minder voor bij groene daken.

 

Zonnepanelen leveren meer energie

Heb je zonnepanelen op je dak liggen? Ook dan heeft een groen dak veel voordelen. Een dak verwarmd voornamelijk in de zomer op tot hoge temperaturen. Op platte daken ligt vaak bitumen, een dakbedekking dat erg heet kan worden. Wanneer er dan zonnepanelen op het dak liggen warmen deze ook op. Wanneer zonnepanelen heet worden neemt de stroomproductie af. Een groen dak wordt aanzienlijk minder heet, omdat gras en mos natuurlijk verkoelend is. Zonnepanelen op een groen dak blijven dus koeler, waardoor de zonnepanelen meer energie leveren!

Regenwater loopt weg