Als je op vakantie buiten Nederland gaat, kom je in een gebied waar je niet zomaar even naar de dokter of het ziekenhuis kan. Dat betekent dat als er een ongeluk gebeurt en iemand heeft hulp nodig, dan moet je zelf snel kunnen handelen. Zorg er dus voor dat je ook op vakantie voorbereid bent op zulke situaties en dat je genoeg spullen bij je hebt om te zorgen voor wondjes etc. Je hoopt niet dat het nodig is, maar neem voor de zekerheid de volgende dingen in ieder geval mee als je gaat reizen.

Mondkapje

Op veel plekken moet je ondertussen verplicht een mondkapje op wanneer je ergens heen wil. Misschien niet op de plek waar jij naartoe gaat, maar je weet nooit wanneer je op een plek komt waar het wel verplicht is. Dan is het handig als je toch een aantal mondkapjes bij je hebt!

Thermometer

Je weet nooit wanneer jij of een van je reisgenoten last gaat krijgen van klam aanvoelen, zweten en koude rillingen. Als er sprake is van koorts, is het belangrijk om dit te weten door middel van een oorthermometer. Het kan namelijk een teken zijn dat er meer aan de hand is, en bovendien kan een lichaam niet goed tegen koorts. Als er meer dan 40 graden koorts is, moet je naar het ziekenhuis. Ook een glucosemeter is handig, mocht iemand een lage bloedsuiker hebben.

Pleisters, verband, etc.

Mensen gaan op vakantie vaak de natuur in, huis van allemaal verschillende beestjes en insectjes. Heb je een beetje pech, word je wellicht gebeten of gestoken. Of je struikelt en haalt je knie open aan een steen. In beide gevallen is het handig als de wond of plek schoongemaakt wordt en dat het wordt afgedekt. Pleisters kunnen daarom niet ontbreken.

Desinfectiemiddel

Heb je je echt flink bezeerd, kan het nooit kwaad om de wond goed schoon te maken. Neem daarom alcohol of iets dergelijks mee waarmee de wond schoongemaakt kan worden. Ook hierna dek je het weer af met een pleister, natuurlijk. Om infecties tegen te gaan, is het belangrijk dat het ten alle tijden goed schoon blijft.

Ken het noodnummer

Je bent in een vreemd land, dus het bij ons bekende 112 werkt hier niet. Daarom is het handig om van tevoren op te zoeken wat het noodnummer in het land van bestemming is. De kans dat je hem nodig gaat hebben is erg klein en waarschijnlijk wil je er ook helemaal niet aan denken om hem te moeten gebruiken, maar mocht je hem toch nodig hebben dan ben je blij dat je hem van tevoren opgezocht hebt.